8/03/2012

Fler gamla mormors block / More Great Grandmother´s blocks

Ja jag fortsätter med sömnaden av gamla mormors block. De är så roliga att det är svårt att låta bli att sy fler. Här kommer ytterligare tre.
För övrigt håller jag på med att klä mina pappershexagoner med tyg.
Yes, I cant help to continue to sew Great Grandmother´s blocks, they are sew addictive. 
Here are three more of the cuties. In the evenings I am busy putting fabric on the paper hexagons for my big project with English Paper Piecing. It is a good work in front of TV.8/02/2012

Besök på Vävstolsmuseum/Visit a museum with old looms

I går var jag och besökte vävstolsmuseet i Glimåkra. Muséet finns i en stor gammaldags villa högt uppe på en kulle i Glimåkra. Just nu hade man också en utställning med gamla spånkorgar och hårarbeten.
Mitt sällskap var intresserade av vävning, medan jag älskar spånkorgar, så vi njöt var och en på sitt sätt av utställningen. Dessutom satt en korgmakare och visade hur han gjorde sina korgar. Jag föll naturligtvis för en handgjord korg.
I was yesterday at a museum which speciality is to exhibit old looms. This time there was also an exhibition of old Swedish chip basket made of fir tree. There was also a man who showed how he made his baskets. I love handmade chip baskets and of course there was one which has to follow me home.
Vävstolsmuséet The museum with looms

Vävning med linstjälkar Weaving with flax flowers ans stalks

Gamla svenska spånkorgar Old Swedish chip baskets

Vackra eller hur ? Beautiful old baskets!!!


7/30/2012

Ytterligare en gamlamormors block / One more Great Grandmother´Square

Hej
Block no 2
Så blev det sytt ytterligare ett block och ännu ett är på gång.
One more Great Grandmother´s Square


7/29/2012

Gamla mormorsruta / Great Granny´s Square

Jag har varit väldigt flitig i mitt syrum. Trivs där nu efter att ha fått bättre ordning och inspirationen flödar. Efter att ha sytt hjorden med dalahästar var det dags att ta itu med ett block som jag ville testa att sy. För fem sex år sedan köpte jag en bunt med 30 tals tyger, när jag var på min första quilt retreat i USA, närmare bestämt i Missouri. Men tygerna har blivit liggande, kom inte riktigt igång med vad jag ville sy. När det var dags att plocka fram tyger till gamla mormorsrutan, kom jag att tänka på 30-tals tygerna, som inte är tillverkade på 30talet, men har mönster därifrån, och dessa passar perfekt. Tygerna har under alla år förvarats i en sänglåda, fick inte plats i sygarderoben.
Blocket var jättekul att sy, det är en runda mer med kvadrater än på den vanliga mormorsrutan. Instruktionen har jag hittat på en blog Bee in My Bonnet. Blocket blir 12,5 inch inklusive sömsmån.
Planerna är att sy tolv block, sy ihop med vita mellanremsor. Kanske det blir en färgad ytterbård, men det får jag se när jag kommer så långt. Dessa block är också kraftigt vanebildande, måste in i syrummet och skära till och sy ett till. Det vita tyget som jag använt har jag köpt hos Stoff och Stil, deras bomullstyger som finns i massor med färger och nyanser är bara så bra i kvalitet och billigt, under 40 kronor metern på dubbel bredd.
Gamla mormorsrutan / Great Granny´s Square
I have been very busy in my sewing room the last days. After tidying it up, I really enjoy to be there sewing and create. When I was on my first quilt retreat in US five to six years ago I bought a bundle of FQs with designs from around 1930. The bundles have been in a box under my bed since then, but when I had to decide which fabric to use when sewing GGB, I was reminded of the poor bundle laying there idle. The tutorial comes from Be in My Bonnet and it is a very fun block to sew and you could easily be addicted.
The block will be 12.5 inch and there is one more round of squares compared with the Granny Square.
I will soon begin with my second block and I have decided to make 12 blocks. The background fabric is white solid. And I loooove the block as it turned out.