10/13/2008

Henriettas romantiska sypåse


Henriettas romantiska sypåse


Jag har sedan några månader två Singer Featherweight symaskiner tillverkade i Skottland på 50-talet, som inspirerat mig till motivet på sypåsen. Dessa småmaskiner är mycket eftertraktade bland de amerikanska kviltarna och syr underbar raksöm. Maskinerna heter Henrietta, döpt efter min mormorsmor och Martha efter Henriettas syster som var byns sömmerska. Martha är lite finare än Henrietta, modell 222, som inte tillverkades i så många exemplar, som 221 och har dessutom friarm.

Henrietta har fått en egen sypåse och här får ni en gratis beskrivning.


Material


En bit naturfärgat linne till fickan, gärna grovt 25x 25 cm

30 cm lapptäckstyg till utsidan av påsen och 30 cm till insidan och foder till fickan


Restbitar i matchande tyger till praire points och dragskokanalen


30 cm volymvliselineeller tunn vadd


120 cm satinband, ca 7mm-1 cm brett


Fyra knappar i trä eller träliknande material, knappt så stora som en 1-krona


Fyra små vita pärlemorliknande knappar


Moulinegarn eller pärlgarn till broderiet


Börja med att överföra mönstret till linnet. Jag har valt att strecka sytråden som kommer från trådrullen på symaskinen, på mönstret är linjen heldragen.

Broderiet på min påse har jag sytt med handfärgat tunt pärlgarn, s.k. ombre, som varierar i olika nyanser längs tråden.


Jag har sytt med stjälkstygn, plattsöm och några vanliga förstygn men det blir också fint att sy med efterstygn


När du är klar med broderiet, pressa det lite lätt på avigsidan.


Rita av mallen till fickan på den matta sidan av fryspapper och centrera det sedan över broderiet på avigsidan, stryk fast mallen och rita sömlinjerna med blyerts.


I mallen ingår 0,7 cm sömsmån. Klipp ut efter blyertslinjen. Lägg sedan fickan som mall till foderfickan och klipp ut fodret.


Lägg sedan de två bitarna räta mot räta och sy samman dem bara i ovankanten. Klipp små jack i sömsmånen, vänd och sy en stickning ca ½ cm från kanten.


Till påsen skär du två bitar av vardera yttertyget och fodertyget , 19x25 cm och en remsa vardera som är 60x7,5 cm.


Lägg mallen till fickan på yttertyget och klipp till den nedersta delen av påsen efter mallen.. Använd sedan den första tillklippta delen som mall för andra delen av yttertyget och för två foderdelar.


Stryk volymvliseline på avigsidan av yttertygsbitarna, även på mellanremsan.Rutkvilta de stora delarna och sy två linjer på längden på ytterremsan. Nåla fast fickdelen på den ena delen av yttertyget, nåla sedan fast mellanremsan räta mot räta på det som skall bli framsidan av påsen, sy fast remsan på framsidan. Fortsätt sedan med att nåla och sy fast remsan på baksidan på samma sätt som på framsidan. Klipp små jack mot sömsmånen i den rundade delen.


Sy ihop foderpåsen på samma sätt men lämna ca 10 cm öppet i ena sidan några cm från ovansidan för att vända påsen.


Skär två remsor 22x4 cm till dragskokanalen.Vik in ½ cm sömsmån runt om och sticka fast kanalen på påsen 3 cm från öppningen. Det skall vara en kanal på framsidan och en på baksidan.


Jag har garnerat min påse med prairie points och du gör så här


Skär 10 kvadrater som är 7,5 cm stryk dem först en gång diagonalt mot avigsidan och sedan ytterligare en gång diagonalt.
Placera trianglarna på rätsidan av sypåsen enligt bild, tråckla eller nåla fast dem. Trä sedan foderpåsen utanpå ytterpåsen, dvs. räta mot räta. Sy runt om i ovankanten. Vänd sedan påsen genom hålet i foderpåsen. Sy till hålet i foderpåsen för hand.


Gör slutligen en stickning ca ½ cm från öppningen.


Dela satinbanden i två delar och trä in dem i dragskokanalen. Jag har sytt ihop ändarna på banden med några stygn och därefter först sytt på en större knapp på vardera sidan om bandet och därefter en liten knapp ovanpå den större knappen. Det blir en mycket dekorativ avslutning i stället för en knut.


Nu är påsen klar för användning.


Mönster och beskrivning


Britt-Inger Jönsson 2007


http://www.savefile.com/projects/808700799

Mitt första inlägg / My first blog

Jag älskar att sy, tidigare massor av kläder, men nu är det främst quiltning som gäller. Min hobby har fört mig till USA med tre årliga besök sedan 2005.
Nu är det dags igen och det blir återigen ett besök i Houston, quiltarnas Mecka.
Den 26 oktober bär det av och de två närmaste veckorna består främst av nedräkning,avprickning av material till kurserna och sömnad av en höstinspirerad kasse.

I love to sew, when I was caught by the quilt bug, I started to buy clothes, as I couldn´t find the time to sew clothes as the quilting took all my free time.
I will leave for Houston October 26th together with a Quilting Friend and I´m very excited and the following weeks will only be a count down.