7/29/2012

Gamla mormorsruta / Great Granny´s Square

Jag har varit väldigt flitig i mitt syrum. Trivs där nu efter att ha fått bättre ordning och inspirationen flödar. Efter att ha sytt hjorden med dalahästar var det dags att ta itu med ett block som jag ville testa att sy. För fem sex år sedan köpte jag en bunt med 30 tals tyger, när jag var på min första quilt retreat i USA, närmare bestämt i Missouri. Men tygerna har blivit liggande, kom inte riktigt igång med vad jag ville sy. När det var dags att plocka fram tyger till gamla mormorsrutan, kom jag att tänka på 30-tals tygerna, som inte är tillverkade på 30talet, men har mönster därifrån, och dessa passar perfekt. Tygerna har under alla år förvarats i en sänglåda, fick inte plats i sygarderoben.
Blocket var jättekul att sy, det är en runda mer med kvadrater än på den vanliga mormorsrutan. Instruktionen har jag hittat på en blog Bee in My Bonnet. Blocket blir 12,5 inch inklusive sömsmån.
Planerna är att sy tolv block, sy ihop med vita mellanremsor. Kanske det blir en färgad ytterbård, men det får jag se när jag kommer så långt. Dessa block är också kraftigt vanebildande, måste in i syrummet och skära till och sy ett till. Det vita tyget som jag använt har jag köpt hos Stoff och Stil, deras bomullstyger som finns i massor med färger och nyanser är bara så bra i kvalitet och billigt, under 40 kronor metern på dubbel bredd.
Gamla mormorsrutan / Great Granny´s Square
I have been very busy in my sewing room the last days. After tidying it up, I really enjoy to be there sewing and create. When I was on my first quilt retreat in US five to six years ago I bought a bundle of FQs with designs from around 1930. The bundles have been in a box under my bed since then, but when I had to decide which fabric to use when sewing GGB, I was reminded of the poor bundle laying there idle. The tutorial comes from Be in My Bonnet and it is a very fun block to sew and you could easily be addicted.
The block will be 12.5 inch and there is one more round of squares compared with the Granny Square.
I will soon begin with my second block and I have decided to make 12 blocks. The background fabric is white solid. And I loooove the block as it turned out.

5 kommentarer:

 1. Har inte testat detta block ännu,,men så fort tiden finns ,,så /kram

  SvaraRadera
 2. Jättefint block! Kram Lillemor

  SvaraRadera
 3. Snyggt!
  detta ligger på min "vill göra-lista".
  Visst är Stof o Stils enfärgade bomullstyger fina, jag gillar dem och använder dem lite då o nu.
  Lycka till med fortsättningen av Mormors-blocken.

  Kram
  Anne-Marlen

  SvaraRadera
 4. Ditt block blev jättefint! Håller just på att sy mellanremsor på mina "Mormorsrutor" som också är vita. Kram

  SvaraRadera
 5. Jeg har set disse Great Granny's Squares rundt omkring i blogland men det er først nu jeg kommer i tanke om at jeg faktisk har en del 30' stof til at ligge - tak for inspirationen!
  Din blok ser superfin ud, så jeg må også i gang:-)

  SvaraRadera